Foto: Visionsskiss White Arkitekter

Här hamnar kulturhuset i Eskilstuna – om det byggs

Publicerad

Kommunen går vidare med planerna på ett nytt kongress- och kulturhus i centrala Eskilstuna. Enligt ett nytt förslag är det enbart kvarteret Vestalen, mitt emot Stadsbiblioteket och bakom Cityhuset som är intressant.

Vi har tidigare rapporterat om att Eskilstuna vill ha ett kongresscenter med kulturhus i staden. Planen är att kommunen ska ansvara för kulturhuset medan kongress och hotell ska drivas av näringslivet.

Kommunens ekonomer har räknat med att Eskilstunas investeringar skulle uppgå till cirka 700 miljoner kronor.

I tidigare planer diskuterades om man kunde använda både kvarteret Vestalen, med Cityhuset och parkeringsplatsen mot Rademachergatan, och kvarteret Våghalsen där stadsbiblioteket ligger.

– Förändringen nu är vi kommit fram till att hela kongress- och kulturhuset med hotell lämpligen bör ligga i Vestalen. Bland annat därför att man har ett riksintresse att förhålla sig till som begränsar hur mycket man kan bygga i kvarteret Våghalsen, säger projektledaren Per Idesten.

Kongress- och kulturhuset kommer att inhysa kongressanläggning med hotell, stadsbibliotek, kulturskola och en scen för stora produktioner och kan som tidigast stå klart 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.