Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här kan ett nytt kultur- och kongresscenter byggas i Eskilstuna Foto: White arkitekter

Här kan ett nytt kultur- och kongresscenter byggas i Eskilstuna

Publicerad

Ett kultur- och kongresscenter någonstans i de centrala delarna av Eskilstuna är tänkt stå klart 2026 och fyra adresser pekas nu ut som möjliga byggplatser.

På torsdag kommer kommunfullmäktige att fatta beslut om en så kallad fördjupad förstudie för byggande av ett centralt beläget kongress- och kulturhus med tillhörande hotell.

– Det är ett väldigt stort hus som ska placeras inne i Eskilstuna. Vi äger inte alla platserna själva och alla platser medför problem, men också möjligheter. Vi vet vad vi vill göra, men det kräver att vi får till en bra samverkan mellan kommun och näringsliv, säger Eva Norberg, kommunikationsdirektör på Eskilstuna kommun.

Frågan om en kongresshall har utretts i olika omgångar sedan 2003. För att kongresshuset ska bli attraktivt fordras det en central lokalisering inom gångavstånd från centralstationen.​

Kommunen väntas betala för kulturhuset

Näringslivet förväntas finansiera konferensanläggningen och hotellet. Kommunen kommer troligen finansiera själva kulturhuset och det kan bli en tung utgift.

– Kulturdelen ska vi försöka finansiera genom att gå ur och förändra befintlig kulturverksamhet, samla ihop och spetsa till den på den nya platsen. Vi ska flytta pengar från ett ställe till ett annat så vi inte behöver gå in med så mycket nya pengar. Det är vår strategi för den delen, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

På torsdag förväntas kommunstyrelsen få i uppdrag att senast den sista maj nästa år komma med förslag på samarbetspartner och medfinansiär till projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer