Vid 16-tiden på tisdagen kom leveransen. Foto: Tittarbild / SVT Sörmland

Här levererar försvaret 2 000 skyddsmasker till Mälarsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom lådor innehållande 2 000 exemplar av den omdiskuterade Skyddsmask 90 till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Det är på uppdrag av Socialstyrelsen som Försvarsmakten nu skickat masker de haft i lager till, bland andra, Region Sörmland. Men i nuläget är det inte säkert att de kommer att användas.

– Det är inte säkert att de kommer att behövas, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

Utvecklades av försvaret

Skyddsmask 90 utvecklades av försvaret men distribuerades på 90-talet också till polis, räddningstjänst och ambulansverksamhet över hela landet. 2018 förbjöds dock all användning utanför försvaret och polisen av Arbetsmiljöverket.

Eftersom Skyddsmask 90 utvecklades före Sveriges EU-inträde saknar den så kallad CE-märkning. Av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedöms den dock som likvärdig med, eller bättre än, jämförbara godkända masker.

Arbetsmiljöverket har dock meddelat att man kommer att tillåta användning av masken fram till den sista december 2020 till följd av coronakrisen.

Klipp: Skyddsmask 90 – så fungerar den

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet