Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2020 var ön full av träd – men också skarvar. Nu har allt huggits ner. Se förändringen i klippet ovan. Foto: SVT

Här stoppas ökända skarvkolonin – alla träd huggs bort på Snöholmen i Trosa

Uppdaterad
Publicerad

Stank, oväsen, uppäten fisk och en ödelagd ö. Skarvkolonin på ön Snöholmen i Trosa har varit en het fråga de senaste åren. Men nu har kommunen tagit ett sista krafttag för att bli av med dem.

Skarven har gjort sig minst sagt impopulär bland de boende längs strandkanten i Trosa.

Trosa kommun och boende i området ansökte i flera år om skyddsjakt på fågeln, men fick flera avslag från Länsstyrelsen, som ansåg att dess påverkan inte räckte för ett tillstånd.

Under 2022 bredde dock skarven ut sig till fastlandet och skyddsjakt beviljades och genomfördes i fjol.

Vill få fåglarna att flytta

Målet med avverkningen är att fåglarna ska välja en boplats längre ut mot havet i samband med häckningen. Det visar sig senare i vår om de senaste veckornas trädfällning gett resultat.

– Som kommunjägaren sa: När man har färdiga bon när de flyger över är det ungefär som att ha en skylt med ”Lediga rum”, och nu är det inga lediga rum längre, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef på Trosa kommun.

I videon ovan: Se skillnaden på skarvkolonin mellan 2020 och 2024

Ulf Hagstedt, teknisk chef vid Trosa kommun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.