Foto: Per Karlsson

Hon vill hjälpa fler somalier att starta eget

Uppdaterad
Publicerad

Många somalier i Sverige står långt från arbetsmarknaden. Maria vägrade leva på socialbidrag och startade eget istället. Idag driver hon städfirma och erbjuder andra somalier att starta företag i hennes lokaler.

Maria Omar Ali var en av totalt 69 personer, varav många var somalier, som deltog i Eskilstunaprojektet Bazar Business School, där arbetslösa som ville starta eget skulle utbildas och bli småföretagare under ett och samma tak.

Levde på socialbidrag

Somalier i Sörmland

– Innan projektet var jag arbetslös och socialbidragstagare och jag var inte nöjd med livet som jag levde, så jag tänkte att jag måste förändra mitt liv innan barnen växer upp, berättar Maria som idag kallar sig entreprenör.

Maria bodde tidigare i Göteborg och berättar att när hon flyttade till Eskilstuna kände hon inte till en enda somalisk företagare i stan, medan det nu finns åtminstone fem.

– Så vad kan det bli i framtiden, tio eller tjugo kanske säger Maria Omar Ali.

Vill ändra på bilden av somalier

Men Maria gillar inte bilden av somalier i Sverige som hon fortfarande tycker mest handlar om stor arbetslöshet.

– Svenskar vet inte vilka vi är, så vi måste berätta och visa på riktigt vilka vi är, jag tror att somalier behöver mig så jag måste ta ansvar nu, säger Maria.

Vill hjälpa andra

Efter att Maria startat städfirman, där de idag är fem anställda, flyttade hon till en större lokal som hon bland annat delar med ett rese- och bankföretag. Där driver man även lite café- och restaurangverksamhet och så har hon iordningställt en frisörsalong.

– Kanske tar jag själv en av stolarna nästa år när det inte är så stressigt för jag kan det jobbet också, men jag vill helst ge andra chansen, de som har en affärsidé men inte har råd med stolar, utrustning eller lokal, säger Maria.

Språket ett problem

Maria tror att det svenska språket och den svenska byråkratin kan vara ett par av orsakerna till att somalier fortfarande står långt ifrån arbetsmarknaden och att få  startar företag, men det hoppas hon kunna ändra på.

– Jag tänker att vi som redan är entreprenörer kan göra det enklare för andra genom att berätta hur man gör med skatten och affärsidéer, och att man inte får ge upp utan istället måste satsa mer tid och sånt, säger Maria.

Garanterar miljonärer

På frågan om hur hon ser på framtiden svarar hon.

– Om fem år är vi flera somalier som är miljonärer, det garanterar jag, avslutar Maria Omar Ali, entreprenör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somalier i Sörmland

Mer i ämnet