Landstinget: ”Barnmorskan valde själv att avsluta anställningen”

Publicerad

Barnmorskan som stämt landstinget Sörmland erbjöds att jobba kvar som sjuksköterska. Det säger personaldirektör Solveig Lampe i en kommentar.

Barnmorskan har stämt landstinget Sörmland för att hon inte fick jobb på en förlossningsavdelning då hon inte var beredd att utföra aborter. Enligt kvinnans juridiska företrädare har man kränkt kvinnans religions- och samvetsfrihet och brutit en kontraktsanställning med henne.

Erbjöds anställning

I ett pressmeddelande kommenterar nu personaldirektör Solveig Lampe stämningen så här:

”Personen har haft en anställning hos oss som sjuksköterska. Under utbildningen för att bli barnmorska fick kvinnokliniken vetskap om att hon inte kunde tänka sig att arbeta med samtliga arbetsuppgifter som ingår i en sådan tjänst och verksamhetschefen valde då att inte erbjuda henne anställning. Hon var då välkommen att fortsätta sitt arbete som sjuksköterska men valde själv att avsluta sin anställning.”

Inväntar rättsprocess

Avslutningsvis konstaterar Solveig Lampe att man nu avvaktar den rättsliga processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet