Se den spektakulära domkyrkokuppen sammanfattad på en minut. Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer treårigt fängelsestraff för domkyrkokuppen

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för att ha stulit kungliga regalier i Strängnäs domkyrka förra sommaren får sitt straff fastställt av hovrätten.

Det var i juni i år som 26-åringen dömdes till tre års fängelse för att ihop med en annan redan dömd man ha stulit de kungliga regalierna i Strängnäs domkyrka förra sommaren.

Mildare än straffvärdet

Tingsrätten påtalade själv i sitt domslut att straffet var mildare än straffvärdet för grov stöld, med motiveringen att han dels bidragit till att regalierna hittades, dels att han nyligen dömts till fängelse för andra brott.

Kuppen mot domkyrkan

Men 26-åringen ville frias helt och överklagade. Det gjorde även åklagaren, som ansåg att straffet borde skärpas.

DNA-bevisning

Hovrätten väljer dock att gå på samma linje som tingsrätten. De menar att det är helt klarlagt att 26-åringen stulit regalierna, och anser liksom tingsrätten att den huvudsakliga bevisningen är att hans DNA finns på vissa av regalierna, en swish-betalning som gjorts från hans telefon och genomförda fotokonfrontationer.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att även en del annan bevisning, såsom inköp av diesel och bensin på morgonen den 31 juli, styrker att han begått brottet.

Kvar i häkte

Hovrätten delar dock tingsrättens bedömning att han inte ska dömas till hela det straffvärde som grov stöld av detta slag normalt innebär, vilket är fyra år och sex månaders fängelse.

26-åringen ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet verkställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet