I dag kom hovrättsdomen för mordet vid Östra skolan. Foto: Lisa Andreasson/Oskar Jönsson

22-åringen frias från dödsskjutningen i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som i tingsrätten dömdes för att ha skjutit ihjäl en 35-årig man i Katrineholm i maj förra året, frikänns nu från mordet i hovrätten. Hovrätten dömer honom i stället för grovt skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och grovt penningtvättsbrott.

Tingsrätten dömde 22-åringen till 18 års fängelse för bland annat mord, men hovrätten ändrar nu alltså det och frikänner honom för mordet.

Saknas bevis för att han avlossade skotten

Bedömningen är att det inte finns tillräckligt med bevis för att det var han som avlossade skotten som dödade 35-åringen, eller att han hämtat eller lämnat mordvapnet i samband med mordet. Han ska dock ha hanterat vapnet senare på kvällen., och döms därför för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

Hovrätten skärper också domen om penningtvättsbrott till grovt penningtvättsbrott.

För 22-åringen väntar nu två år och fem månader i fängelse. Eftersom han inte anses vara skyldig till mord eller medhjälp till mord slipper han nu också betala skadestånd till mordoffrets anhöriga.

41-åringen såg till att offret kom till skolan

Den 41-årige mannen som i tingsrätten dömdes för bland annat medhjälp till mord, grov utpressning och grovt vapenbrott får straffet skärpt med nio månader. Enligt hovrätten har han haft för avsikt att främja mordet, han har haft så kallat avsiktsuppsåt. Det är bevisat att han kontaktade 35-åringen och fick honom att gå till Östra skolan på mordkvällen, samt att han såg till att mördaren fick tillgång till mordvapnet. Därmed är straffvärdet högre och han döms nu till fängelse i totalt 14 år och nio månader.

Den 19-årige man, i dag 20 år gammal, fick straffet från tingsrätten fastställt. Han döms alltså för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott till ett års fängelse.

Var informatör till polisen

Det var den 14 maj 2017 som den 35-årige mannen sköts till döds med flera skott vid Östra skolan i Katrineholm.

I den omfattande brottsutredningen ingick även bland annat en granatattack mot polisstationen i Katrineholm. 41-åringen åtalades i tingsrätten för att ha planerat den, men friades.

Under utredningen framkom även att 41-åringen varit informatör åt polisen under flera år. Enligt hovrätten ska det dock inte ha haft någon betydelse i fallet med mordet vid Östra skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet