Polisen kunde hitta mordvapnet efter att Anders Eberhardt pekat ut var han kastat det. Foto: Polisen / TT

Hovrätten fastställer styckmordsdom mot lokalpolitiker i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom och dömer den tidigare lokalpolitikern i Nyköping Anders Eberhardt till 16 års fängelse för mord, grovt vapenbrott och brott mot griftefriden.

Anders Eberhardt har tidigare företrätt Sverigedemokraterna inom lokalpolitiken i Nyköping. Han uteslöts ur partiet tidigare i år. Mordet ägde rum i Anders Eberhardts bostad i Nyköping hösten 2021 varefter han styckade offret. Polisutredningen startade efter att kvarlevor från offret hittats i vattendrag i centrala Stockholm.

Enligt polisens utredning kände Anders Eberhardt offret, en man i 60-årsåldern, sedan flera år tillbaka. Men något motiv till mordet har inte kunnat slås fast.

Misstänkt styckmord i Nyköping

”Utom rimligt tvivel”

Sent i utredningen medgav Eberhardt att han riktade en pistol mot offrets huvud, men hävdade att det var ett misstag att skottet brann av. Tingsrätten trodde inte på hans version utan dömde honom för mord. Berättelsen framstod även för hovrätten som en efterhandskonstruktion, skriver de i sin dom och nu går de på samma linje som tingsrätten.

– Det var otvistligt i målet att den tilltalade hade avlossat ett skott som ledde till målsägarens död. Så frågan var om skottet avlossats uppsåtligen eller om det var ett vådaskott. Där har vi, precis som tingsrätten, kommit fram till att åklagaren lagt fram så mycket bevisning att det är ställt utom rimligt tvivel att det var uppsåtligt, säger hovrättsrådet Natalie Kramer.

Medgav sent att han sköt

Att Anders Eberhardt först i ett sent skede av utredningen berättade att det var han som avlossade skottet, och att det var oavsiktligt, har varit försvårande.

– Man kan väl säga att det har legat honom i fatet. Det har i alla fall inte talat för trovärdigheten i hans uppgifter, men det är inte det enda vi har bedömt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen hittade kroppdelar i Stockholm och en tidigare kommunpolitker i Nyköping åtalas. Det här är vad som har hänt i fallet med det misstänkta styckmordet. Foto: SVT/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt styckmord i Nyköping

Mer i ämnet