Kroppsdelar dök upp på flera platser i centrala Stockholm under hösten. Polisen dök bland annat mellan Kungsholmen och Norrmalm. Pistolen kunde hittas efter att gärningsmannen berättat var den fanns. Foto: Janne Åkesson, Swepix / Polisens färundersökning

Lokalpolitiker dömdes för styckmord i Nyköping – nu tas fallet upp i hovrätten

Publicerad

På måndagen inleds hovrättsförhandlingen om styckmordet i Nyköping. En 60-årig man som tidigare varit lokalpolitiker för Sverigedemokraterna har i tingsrätten dömts till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Det var under hösten 2021 som kroppsdelar dök upp i vattendrag i central Stockholm. En polisutredning drogs igång och den tidigare lokalpolitikern anhölls och häktades.

Enligt Stockholms tingsrätts dom har mannen skjutit en man i 60-årsåldern i huvudet med pistol, och senare styckat honom och dumpat hans kroppsdelar i Stockholm.

Misstänkt styckmord i Nyköping

Hävdar olyckshändelse

Offret och den dömda mannen var tidigare vänner och mordet begicks i lokalpolitikerns bostad i Nyköping.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till livstids fängelse. Mannen har erkänt att han sköt offret, men hävdat att det var en olyckshändelse. Detta tycker försvaret inte att tingsrätten tagit hänsyn till.

Ingen ny bevisning

Tingsrättens dom på 16 års fängelse överklagades därför och nu tas fallet upp i hovrätten.

Åklagare Zilla Hirsch säger till SVT att hon inte kommer åberopa någon ny bevisning i fallet. Första förhandlingsdagen är på måndagen. På torsdagen hålls den andra och sista, enligt Svea hovrätts plan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen hittade kroppdelar i Stockholm och en tidigare kommunpolitker i Nyköping åtalas. Det här är vad som har hänt i fallet med det misstänkta styckmordet. Foto: SVT/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt styckmord i Nyköping

Mer i ämnet