Kroppsdelar dök upp på flera platser i centrala Stockholm under hösten. Pistolen kunde hittas efter att gärningsmannen berättat var det fanns. Foto: Janne Åkesson, Swepix / Polisens färundersökning

Lokalpolitikern döms till 16 års fängelse för styckmordet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Den 60-årige tidigare lokalpolitikern för SD i Nyköping döms till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Offret är en man i 60-årsåldern som känt gärningsmannen i många år. 

Den morddömde mannen bor i Nyköping och har företrätt Sverigedemokraterna inom lokalpolitiken. Han uteslöts ur partiet tidigare i år.

Erkänt i förhör

Utredningen startade hösten 2021 när kroppsdelar dök upp i Stockholm. Den tidigare lokalpolitikern hade skjutit offret i en lägenhet i Nyköping och sedan styckat kroppen och dumpat delarna i vattendrag i de centrala delarna av staden. 

Att flytta kroppsdelarna från lägenheten var ett försök att leda polisen i fel riktning, har mannen erkänt i förhör. Han har tidigare även erkänt att det var han som höll i pistolen när det dödande skottet brann av, men har hävdat att det var ett misstag.

16 års fängelse

Tingsrätten tror inte på mannens version och dömer honom till 16 års fängelse för mord, brott mot griftefriden och grovt vapenbrott.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse men rätten skriver i domen att 16 års fängelse skall vara utgångspunkten för mord. För att livstids fängelse ska vara aktuellt behöver det finnas försvårande omständigheter, som till exempel noggrann planering eller svårt lidande för offret.

Offret ska i det här fallet ha överraskats vid skottögonblicket och dött omedelbart. Vad den tidigare lokalpolitikern hade för motiv är fortfarande oklart.

Försvarsadvokaten Louise Gunvén säger till SVT att hon kommer att överklaga domen.

– Åklagaren har inte styrkt något annat än det min klient berättar, att det var en olyckshändelse, säger hon.

KLIPP: Polisen sökte efter fler kvarlevor i Karlbergskanalen efter det första fyndet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen genomförde en sökinsats längs Klarabergsleden efter det att kroppsdelen hittats. Foto: Swepix/Janne Åkesson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt styckmord i Nyköping

Mer i ämnet