Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas vården av besparingarna på hyrläkare – hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson svarar i videoklippet. Foto: SVT

Hyrläkarkostnad i Sörmland ska halveras – nu inleds åtstramningen

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland genomgår en ekonomisk kris och måste genomföra besparingar i miljardklassen. Ett av målen är att halvera kostnader för hyrläkare – ett arbete som nu startar.

21 miljoner kronor per månad – så mycket pengar kostade de inhyrda läkarna skattebetalarna i början av 2023. Som en av åtgärderna i det beslutade sparpaketet vill politikerna att den utgiften ska halveras.

Det var i början av september som Region Sörmland gick ut med att besparingar på runt 950 miljoner kronor behöver göras. Det visade sig betyda bland annat uppsägningar av personal, höjda patientavgifter och sänkta politikerarvoden.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

”En neddragen kapacitet”

Arbetet med att kapa hyrläkarkostnaderna inleds den 1 december och enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson så kommer det att pågå under hela 2024.

– I vissa verksamheter är det så att vi får en neddragen kapacitet. Sedan försöker vi göra vi allt vi kan för att använda de medarbetare vi har för att kunna erbjuda en god och tillgänglig vård, säger Magnus Johansson.

Hur påverkas vården under jul- och nyår av besparingarna? Magnus Johansson svarar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet