Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill läkarföreningen i Sörmland prioritera om vårdutbud och operationer. Kirurgen Marie Engman förklarar i klippet. Foto: SVT

Överläkaren: Vi måste börja välja bort vissa patienter

Publicerad

Region Sörmland kan inte fortsätta låtsas som att man kan ge alla sörmlänningar all vård. Det säger överläkaren och kirurgen Marie Engman och efterlyser mandat att få välja bort vissa patienter från operationsbordet.

Marie Engman, som också är ordförande för Sjukhusläkarna i Sörmland, gick i veckan ut i en artikel i Svenska Dagbladet med budskapet att vårdutbudet måste begränsas, exempelvis med en övre åldersgräns för vissa operationer.

Region Sörmland är mitt inne i en ekonomisk kris och Engman menar att en redan ansträngd vårdkö kommer bli ännu längre om de beslutade planerna på nedskärning av vårdpersonal verkställs.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Om vi inte har tillräckligt med resurser för att ge all den vård som potentiellt kan ges så måste man göra prioriteringar, säger Marie Engman till SVT Nyheter Sörmland.

I videon ovan förklarar Marie Engman hur läkarföreningen vill se en prioritering av patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet