Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningskameran i vaktrummet visar de båda intagna, bara minuter efter det att de tagit två vårdare som gisslan och tvingat ned dem på golvet. Gisslantagarna var beväpnade med egentillverkade stickvapen. Foto: Polisens förundersökning

Intagna döms till sju års fängelse efter gisslandramat på Hällbyanstalten

Uppdaterad
Publicerad

I somras hölls två kriminalvårdare på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna gisslan under sju respektivet nio timmar. Nu döms gisslantagarna till sju års fängelse för bland annat människorov.

Det var den 21 juli som de två männen, som avtjänar fängelsestraff för bland annat mord, övermannade två kriminalvårdare. De intagna barrikaderade sig tillsammans med gisslan i ett vaktutrymme i nio timmar. 

De båda männen, som är 24 respektive 31 år, har åtalats misstänkta för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman. 

Enligt Eskilstuna tingsrätt är åtalet till stora delar styrkt. Männen döms för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och ett fall av grov utpressning.

En av männen döms även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle. 

Männen döms till sju års fängelse som de ska avtjäna utöver sina tidigare fängelsestraff. Männen ska även betala skadestånd till de två kriminalvårdarna.

– Min klient har erkänt människorov. Men vi tycker att straffet är lite väl högt utifrån de här gärningarna. Vår uppfattning är att straffvärdet ligger på 2-4 år, säger 31-åringens försvarsadvokat Isak Åberg.

Kommer överklaga domen

24-åringens advokat Jens Nyström delar uppfattningen om att straffet är för hårt. 

– Det finns en omständighet där tingsrätten har resonerat felaktigt och det är att det skulle ha varit hotfullt under hela händelseförloppet. Jag tycker att vi har kunnat visa att så inte är fallet. Jag har pratat med min klient och vi har bestämt oss för att domen ska överklagas, säger han. 

Hör Frida Hamberg, åklagare, berätta hur hon ser på domen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet