Ideologisk strid om hemtjänsten i Nyköping

En ideologisk strid om hemtjänsten har blossat upp i Nyköpings kommun. Detta efter att den politiska majoritete beslutat om att företag som vill bedriva hemtjänst måste erbjuda sin service till alla kommuninvånare – oavsett var i kommunen de bor.

Beslutet, som fattades av vård- och omsorgsnämnden förra i förra veckan, innebär kraftigt ändrade villkor för företag i hemtjänstbranschen inom ramen för lagen om valfrihetssystem, LOV.

Från och med årsskiftet måste företagen som vill in på marknaden erbjuda sin service till alla med rätt till hemtjänst.

Privata vårdgivare oroade

– Det här kan slå väldigt hårt ekonomiskt, säger Annika Ortsäter, verksamhetschef på Humana i Nyköping.

– Låt säga att vi får en kund i Tystberga och en annan i Stigtoma. Vi kanske får åka flera mil för att sätta på en kund stödstrumpor på morgonen, och flera mil på kvällen för att ta av dem igen. Om vi hamnar i det scenariot, ja blir det bekymmersamt, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström (S), försvarar dock beslutet:

– Ytterst är det vårt ansvar att de som har rätt till hemtjänst får det. Och har man ett valfrihetssystem så ska alla ha samma rätt att välja. Då ska inte företagen välja kunderna, utan det är kunderna som ska välja företagen.

Befarar att företag försvinner

Oppositionsrådet Anna af Sillén (M) håller inte med Granström. Hon menar att valfriheten för de äldre i själva verket riskerar att minska.

– Vi kommer framför allt tappa de små, kundnära alternativen ute på landet, säger Anna af Sillén.

– Situationen för de privata hemtjänstföretagen är redan ansträngd. Att ställa det här kravet är ett hårt slag mot dem.

Tycker kravet är rimligt

Frågan är ideologisk och splittrar de olika partiföreträdarna. Anna af Sillén lovar att kravet kommer att slopas om Moderaterna tar över makten i Nyköping om två år.

Men Urban Granström har en annan hållning:

– Nyköpings kommun erbjuder hemtjänst i hela kommunen. Då är det rimligt att de privata företag som erbjuder hemtjänst erbjuder det till alla som har rätt till det, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer