Så här såg det ut när Kloster kyrka i Eskilstuna släcktes under Earth hour 2016. Foto: SVT

I kväll släcks lamporna för elfte året i rad

Publicerad

För elfte året i följd arrangeras Earth hour under lördagen, och alla sörmländska kommuner deltar på olika sätt.

Klockan 20:30 och en timme framåt uppmanas man släcka sina lampor av projektets huvudman Världsnaturfonden. Men på flera håll väljer man att starta ännu tidigare.

Slottssläcktning och pixelshow

I samtliga kommuner i Sörmland uppmärksammas timmen på olika sätt. Vingåker till exempel kommer aktiviteter hållas från klockan 18 i Säftaholms slottspark och avslutningsvis släcks slottet ner.

På Fristadstorget i Eskilstuna bjuds det på olika framträdanden, bland annat en ljuspixelshow och i Gnesta kommer det annordnas en akustik konsert med tända ljus i Tingshuset.

Över en miljard deltagare

Syftet med Earth hour är att skicka en signal till världens politiker att ta klimatförändringarna på allvar enligt Världsnaturfondens hemsida.

Earth hour startade 2007 i Australien, då släckte två miljoner Sydneybor och 2000 företag sina lampor. 2015 deltog ungefär 1 miljard människor i över 170 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.