Insamling till krigets utsatta igång: ”Det är akut”

Uppdaterad
Publicerad

Pingstkyrkan i Eskilstuna drog på lördagsmorgonen igång en insamling av pengar till de drabbade i Ukraina efter Rysslands invasion. Just pengar är i dagsläget den mest effektiva gåvan, enligt missionssekreteraren Allan Ekstedt.

Pingstkyrkans församling i Eskilstuna har haft engagemang och kontakter i Ukraina ända sedan början av 1990-talet då landet blev självständigt efter Sovjetunionens kollaps.

– Jag hade kontakt med en vän i Lviv för en timme sidan och just nu är det lugnt men på nätterna går flyglarmet, säger Allan Ekstedt.

Sörmland och kriget i Ukraina

Lviv ligger i den västra delen av Ukraina och är förhållandevis skonat i kriget. Många inhemska flyktingar har tagit sig mot just Lviv och enligt Allan Ekstedt så finns i dagsläget ett stort behov av att hjälpa denna grupp med inköp av madrasser, filtar, mat och leksaker till barn.

I videon ovan förklarar Allan Ekstedt hur pengarna som samlas in i Eskiltuna kan hjälpa krigets offer i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet