Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet Göran Dahlström (S) reagerar starkt på att partikamraterna i regeringen gått med på att göra ändringar i ebo-lagen. Foto: SVT

”Jag tycker att det är svagt”

Publicerad

Både Katrineholm och Eskilstuna har valt att peka ut hela sina kommuner och vill få dem att helt undantas av den omdebatterade ebo-lagen. Men det sättet att tolka lagen mötte tidigt kritik och regeringen föreslår nu en ändring, redan innan lagen trätt i kraft.

Ebo-lagen presenterades runt årsskftet och ska börja gälla 1 juli i år. ”Ebo” är en förkortning för Lagen om eget boende och säger att den som söker asyl har rätt att ordna boende på egen hand var den villl.

Men ett antal kommuner, däribland Katrineholm och Eskilstuna, har fått dispens och har fått peka ut ett valfritt antal stadsdelar där lagen inte ska gälla. Den är den valfriheten som regeringen nu alltså vill begränsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer