Migrationsverket. Foto: Marcus Ericsson/TT

Regeringen vill ändra i ebo-lagen – kan påverka Katrineholm och Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna och Katrineholm vill utnyttja sin rätt att säga nej till asylsökande som vill bosätta sig i kommunen, enligt ett undantag från ebo-lagen. Men nu vill regeringen ändra i lagen då tanken var att undantaget bara skulle gälla socialt- och ekonomiskt utsatta områden i kommunen.

Enligt ebo-lagen har en asylsökande rätt att bosätta sig fritt i landet med bidrag. Men för att minska segregationen trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet. Den innebär att 32 kommuner i landet, som har haft högt tryck av asylsökande, har möjlighet att peka ut socialt utsatta områden där asylsökande inte kan välja att bo med bidrag.

Vill ändra i regelverket

11 av dessa 32 kommuner har flaggat för att de kommer att undanta alla områden från lagen, däribland Eskilstuna och Katrineholm. Det innebär att en asylsökande enbart kommer kunna bosätta sig i kommunen med bidrag om Migrationsverket anvisar dem dit. Därför vill nu regeringen ändra i regelverket, något som Sveriges Radio var först med att rapporera om.

– Syftet med begränsningen har hela tiden varit att den ska omfatta områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Vi föreslår nu vissa ändringar som förhindrar att en kommun anmäler ett område i strid med regleringens syfte, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på regeringens hemsida.

Förslaget innebär att länsstyrelserna ska kunna förhindra att en kommun anmäler ett område där det står klart att områdets sociala och ekonomiska förhållanden inte motiverar en anmälan.

Förändringarna föreslås börja gälla från den 15 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.