Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent. Foto: SVT/TT

Jägareförbundet: ”Sämsta älgjakten sen 1960-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Den sista februari avslutas älgjakten i Sörmland, men redan nu står det klart att jägarna har skjutit rekordfå älgar.

Lite drygt 620 älgar. Så många älgar har de sörmländska jägarna fällt hittills när älgjakten nu går mot sitt slut för den här gången. Det är en radikal minskning jämfört med i början av seklet. År 2006 fällde de sörmländska jägarna 1323 älgar.

Avskjutningen har minskat stadigt sedan dess, och den främsta orsaken är att det finns färre älgar att jaga. Detta eftersom älgstammen medvetet hålls nere för att minska betesskadorna på skogen.

Lät bli att jaga

Enligt jaktvårdskonsulent Anders Nilsson var det länge sedan som det sköts så få älgar som i år.

– Man får gå tillbaka till 60-talet kanske för att hitta lägre avskjutningssiffror i länet, säger Anders Nilsson på Jägareförbundet.

Anders Nilsson säger att jägarna i en del jaktområden helt lät bli att jaga för att stammen ska få möjlighet att repa sig.

– Men på andra håll har man missbedömt vad älgstammen tål och sänkt den mer än man har tänkt sig.

Så där har jägarna skjutit för många älgar?

– Nej, snarare är det så att man högre upp i planeringen har medgett för många älgar så ingen skuld på enskilda jaktlag.

Dålig älgsommar

En annan sak som jägarna har sett under den här jakten är att slaktvikten på de fällda kalvarna är omkring tio kilo lägre jämfört med ett normalår.

Orsaken är den torra och varma sommaren som gjort det svårt för älgarna att hitta tillräckligt med mat, enligt Anders Nilsson. Ur älgens perspektiv är det bästa en riktigt kall och blöt sommar.

– En sommar som är varm och skön för oss är värdelös för älgarna för då är fodret dåligt och de växer till sig dåligt.

Jägareförbundets rekommendation till jägarna under jakten har varit att aktivt skjuta de smala kalvarna. Detta eftersom de mer välnärda bedömts ha större chanser att klara sig till vuxen ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.