Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna Jimmy Jansson (S). Foto: TT/SVT

Kommunalrådet efter tiggeritillståndet: ”Viktigt att veta hur vi kan tillämpa lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) anser det är viktigt att Eskilstuna kommun nu vet hur man kan tillämpa ordningslagen.
– Det är bra att det nu är klargjort hur lagen kan, och inte kan, användas, säger han.

Det har gått mer än 1,5 år sedan den politiska majoriteten i Eskilstuna meddelade att de ville införa tillståndskrav för tiggeri på allmän plats.

Efter många turer av överklaganden tycks tillståndet för så kallad ”passiv pengainsamling” till slut bli godkänt, eftersom domen i förvaltningsrätten inte kommer att överklagas av länsstyrelsen.

Jansson: ”Tiden får utvisa”

Jimmy Jansson bekräftar att det nya tiggeritillståndet därmed börjar gälla från och med den 1 augusti.

Personen som tigger måste ansöka om tillstånd hos polismyndigheten och betala 250 kronor. Annars kan det bli bötesbelopp.

Han menar samtidigt att det inte löser grundproblemet, utan att andra länder måste ta ansvar för sina medborgare.

– Vad det här får för konsekvens, och exakt hur det kommer att se ut i Eskilstuna framöver, får tiden utvisa. Men det här försvårar onekligen möjligheten för att människor ska bli indragna i det systematiska utnyttjandet av människor där ofta organisationer tjänar pengar på dem, säger han.

Kritik och missnöje

Stadsmissionen har tidigare meddelat sitt missnöje för tillståndet likaså polisen eftersom det är oklart hur bestämmelserna ska tillämpas i verkligheten.

Liberalernas gruppledare i Eskilstuna Stefan Krstic är, precis som Vänsterpartiet och Moderaternas ungdomsförbund, kritisk till tiggeritillståndet.

– Våra nuvarande poliser har en stor arbetsbörda där man måste utreda grov organiserad brottslighet, våldtäkter, skjutningar och mord. Vi ska genom stormusklerna i EU se till att tiggarna från första början slipper komma hit genom att bekämpa diskrimineringen och korruptionen i Rumänien, än att jaga fattiga människor på våra gator via polismakten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer