Tomas Lindroos är direktor vid Stadsmissionen som tror att tiggarnas utsatthet kommer att öka om kommunens förslag blir verklighet. Foto: SVT/TT

Stadsmissionen om tiggeriförslaget: ”Riskerar bli mer utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna stadsmission underkänner kommunstyrelsens förslag om att tiggare i kommunen måste ha polistillstånd.
– Det här kommer inte att göra en redan utsatt målgrupp mindre utsatt, säger Tomas Lindroos, direktör på stadsmissionen.

Förslaget från kommunstyrelsen i Eskilstuna om tillstånd för såkallad ”passiv pengainsamling” har varit ute på remiss. I morgon går tidsfristen ut att lämna synpunkter på förslaget.

Fattiga romer

I dag lämnade stadsmissionen in sitt yttrande. Enligt stadsmissionen är det främst fattiga romer från Rumänien som i dag ber om pengar på gatorna i Eskilstuna.

Stadsmissionen befarar att få eller inga personer i den här gruppen kommer att ha råd att betala den avgift som krävs för att ansöka om tillstånd.

– Personer med pengar och makt kan komma att än mer utnyttja mindre resursstarka genom att ”låna ut” pengar, med tillhörande ockerliknande räntor för återbetalning. De redan mest utsatta blir potentiellt mer utsatta, skriver stadsmissionen.

Utsatthet riskerar öka

Enligt stadsmissionen utsätts redan i dag de kvinnliga tiggarna för olika erbjudanden om att sälja sexuella tjänster. Det här är något som, befarar man, riskerar att eskalera med förslaget.

– För att tjäna pengar så kan man känna sig tvingas att tjäna pengar på annat sätt, säger Tomas Lindroos, direktor på Eskilstuna stadsmission, till SVT Nyheter Sörmland.

Stadsmissionen menar också att ett tillståndskrav skulle innebära att samhället accepterar och på sätt och vis legitimerar tiggeriet.

Riskerar mer hat

Dessutom befaras stadsmissionen att EU-migranterna riskerar att utsättas för mer hat och våld, särskilt om polisen inte kan garantera att kravet på tillstånd efterlevs.

– Den våldsamma och hatiska inställning mot fattiga EU-medborgare som existerar hos vissa Eskilstunabor riskerar att förstärkas och anses som berättigat, står det i stadsmissionens yttrande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet