Karsudden byggs om för över 300 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar ombyggnaden av det rättspsykiatriska regionsjukhuset Karsudden.

I oktober förra året blev det klart att regionsjukhuset Karsudden skulle byggas om för att kunna möta de ökade krav på säkerhet för personal och patienter som Socialstyrelsen ställer för tvångsvård.
Karsudden byggdes på 60-talet och är landets största sjukhus för rättspsykiatrisk vård. Efter en mindre renovering på 90-talet är byggnaderna nu slitna.

– Med Karsuddens sjukhus drar vi igång det största investeringsprojektet i Landstinget Sörmlands historia. Landstinget satsar fyra miljarder kronor de närmsta tio åren på nybyggnationer på våra sjukhus, säger Åsa Kullgren (S), finanslandstingsråd.

Landstinget investerar 250 miljoner kronor och Karsudden själva tar 100 miljoner från sin underhållsbudget.

Enklare och säkrare

Nu startar den första byggetappen där den gamla matsalen rivs för att ge plats åt ett nytt hus där en säkerhetsexpedition kommer att finnas och förvaltningsrätten.

Två hus med vårdavdelningar kommer att byggas om och samtliga hus kommer att byggas ihop. Detta ska göra det enklare och säkrare att ta sig mellan de olika delarna av sjukhuset, samt förenkla transporter av mat och läkemedel.
Det kommer också bli färre in- och utgångar och en bom vid infarten till regionsjukhuset.

I tre till fem år beräknas bygget pågå. Man räknar med att kunna ha verksamheten i full gång även under byggtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer