Se hur den nya brandstationen i Katrineholm ser ut. Foto: SVT

Katrineholms nya brandstation redo att användas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med torsdagen har den nya brandstationen vid väg 56 utanför Katrineholm kunnat att åka ut på utryckningar. Förutom det nya läget så finns det också flera nyheter när det kommer till tekniken.

En av de största förändringarna är att räddningstjänsten flyttar ut från centrala Katrineholm och nu istället finns vid väg 56 norr om staden.

Enligt räddningschefen Mattias Gårdholt kommer räddningstjänsten att hålla de löften om utryckningstider som de tidigare har lovat.

– Till vissa ställen kommer det att ta lite längre tid, som till exempel sjukhuset. Fast vissa ställen kommer vi att nå mycket snabbare, säger han.

En fördel är att det nu är enklare att nå alla kringleder runt staden. Räddningstjänsten slipper nu också all trafik inne i Katrineholm.

Ny teknik för friskare brandmän

I samband nybygget blev det också en stor uppgradering av tekniken och lokalerna.

– Vi går ifrån en station som är byggd 1945 till en nybyggd station med modern teknik, säger yttre befälet Patrik Mannsbart.

Nu finns det en automatisk tvättanläggning som brandbilarna åker igenom när de kommer tillbaka efter ett larm.

På den gamla stationen fanns ett problem med att smutsigt och rent materiel kunde blandas i samma utrymme.

Nu finns det ett bättre flöde så att allt smutsigt och kontaminerat materiel görs av med så tidigt som möjligt vid återkomst. Tvättmaskinen lastas till exempel med smutsig tvätt från ett rum och öppnas för ren tvätt från ett annat rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.