Eskilstuna energi och miljö har beslutat att tillsäta klor i dricksvattnet för att påskynda reningsprocessen. Foto: TT/Christine Olsson

Klor ska ta död på vattenbakterierna

Publicerad

Nu ska Eskilstuna energi och miljö tillsätta extra klor i ledningsnätet för att snabba på reningen av vattnet efter bakterielarmet i stora delar av Eskilstuna.

De preliminära provsvaren på vattenkvaliteten har nu bekräftats. Det finns fortfarande koliforma bakterier i dricksvattnet.

– Rekommendationen att koka vattnet kvarstår, säger Admir Ibrisevic, chef för vatten och avlopp.

Det är fortfarande inte känt varifrån bakterierna kommer.

– Men i proverna som vi tog i onsdags finns absolut inget som tyder på att avloppsvatten ska ha påverkat våra ledningssystem.

Kan känna klorlukt

Eskilstuna energi och miljö jobbar sedan onsdag med att spola systemet och från och med fredag eftermiddag ska man tillsätta mer klor för att påskynda återställningen av dricksvattenkvaliteten.

– Det kan hända att man kanske känner lite klorlukt och smak på vattnet på vissa ställen, men det vi tillsätter ligger betydligt lägre än den tillåtna gränsen som Livsmedelsverket har föreskrivit för drickvatten.

Vattnet kan användas som vanligt efter att ha kokats enligt rekommendationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bakterier i Eskilstunas vatten

Mer i ämnet