Mannen som hyrde gymnastiksalen är aktiv i en nazistisk organisation. Foto: SVT / TT

Kommunen hyrde ut gympasal till nazister – för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hyrde en medlem från en nazistisk organisation in sig på en kommunal gymnastiksal i Vrena utanför Nyköping. Kontraktet blev uppsagt, men redan i januari tecknades ett nytt hyresavtal med en annan person från samma organisation.

Personen hade hyrt gymnastikhallen för innebandyspel och avtalet skulle sträcka sig från februari till juni i år.

Kort efter att hyresavtalet skrivits under fick kommunen information om att personen kan ha samband med en nazistisk organisation.

– Vi kollade då upp personen och det visade sig stämma, men jag vill varken gå in på hur fick informationen eller hur vi kollade upp personen, säger Carina Wallin (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden vid Nyköpings kommun.

Kan hända igen

Enligt kommunen finns det inga sätt att stoppa privatpersoner från att hyra sig in i kommunens lokaler. Och risken är stor att något liknande kan inträffa en tredje gång.

– Vi kan inte syssla med åsiktsregistrering och därför kan vi inte skydda oss mot att hyra ut till personer med odemokratiska värderingar, säger Carina Wallin.

Uppsagt kontrakt

Under tisdagen hade kommunen ett sammanträde där det beslutades att kontraktet med hyresgästen ska sägas upp.

Uppsägningen utgår från kommunens nya hyresregler som stramades åt i januari efter den första uthyrningen till en medlem i den nazistiska organisationen.

Bland annat handlar det om att man har rätt att säga upp hyresgäster som inte delar kommunens värdegrund om alla människors lika värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.