Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Edholm områdes- och utvecklingschef i Eskilstuna kommun. Foto: Aymen Mussa/SVT

Kommunen i stabsläge efter Årbyskjutningen: ”Det är kris”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens skjutning i Årby, där en kvinna och ett yngre barn skadades, har Eskilstuna kommun gått upp i stabsläge. Personal fanns på plats under lördagen för att prata med oroliga Årbybor.

Ett par timmar efter skjutningen skickades kommunens POSOM-grupp ut för finnas som stöd för de boende. De var också på plats under lördagen, men då i sällskap av andra medarbetare från kommunen.

Bland annat Mötesplats Årby och Öppna förskolan höll öppet. Mötesplatsen håller också öppet under söndagen.

Lekplatsskjutningen

– Vi har dragit ihop medarbetare som på olika sätt jobbar här i Årby. De befinner sig ute i området för att finnas där för de som behöver samtala om det som har hänt, säger Lisa Edholm, områdes- och utvecklingschef på kommunen.

Många ungdomar har bevittnat skjutningen

En av medarbetarna som fanns på plats var Slava Fransi, kurator på Årbyskolan. Hon berättar för SVT att många barn och ungdomar kommit fram och pratat med henne och hennes kollegor eftersom de är kända ansikten från skolan. 

– De flesta jag har pratat med har bevittnat skjutningen. De är rädda och många känner offret, säger hon.

I klippet berättar Lisa Edholm, områdes- och utvecklingschef, om att kommunens medarbetare vill stå upp för stadsdelen.

POSOM-gruppen

POSOM står för ”psykiskt och socialt omhändertagande” och är en grupp som ger stöd till människor vid olyckor och katastrofer.

Källa: Eskilstuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekplatsskjutningen

Mer i ämnet