Kommunen vill inte betala miljonersättning till lantbrukaren. Foto: TT

Därför överklagar kommunen potatistvist om 48 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun ska betala nästan 50 miljoner kronor till en lantbrukare efter en dom i mark- och miljödomstolen. Nu har kommunen motiverat varför de inte vill betala – och det är för att skydda Eskilstunas största vattentäkt.

– Det är nästan 90.000 Eskiltunabor som är beroende av den här vattentäkten, och det är ett stort skäl till att vi är angelägna om att den hålls ren, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör i Eskilstuna kommun.

Det var i mitten av maj som lantbrukaren vann en rättstvist mot Eskilstuna kommun i mark- och miljödomstolen. Fallet handlar om en potatisodling på mark som lantbrukaren äger, men som kommunen menar ligger inom ett vattenskyddsområde. Och därför anser kommunen att potatisodlingen inte kan bedrivas där, med hänvisning till vattenskyddsföreskriften och att potatisodlingen är en kemikalieintensiv verksamhet.

– Vårt arbete har varit att skydda intaget så att det inte blir kontaminerat. Skulle det bli kontaminerat så måste man hitta ett nytt ställe, och vi är beroende av den här vattentäkten då vi inte har någon annan, säger Kristina Birath.

Ska visa hänsyn

Lantbrukaren kan därmed inte fortsätta odla potatis där, och krävde därför ersättning. Kommunen ska enligt domen betala ut 48,5 miljoner kronor till lantbrukaren för förlorade inkomster, men har nu alltså överklagat domen.

De menar att lantbrukaren ska kunna visa hänsyn till att potatisodlingen ligger inom ett vattenskyddsområde.

– Vi har utgått ifrån den hänsynsregel som finns i miljöbalken, och vi hoppas att domstolen ska kunna förstå hur vi har resonerat, säger Kristina Birath.

Ni vill alltså inte betala ut någon ersättning?

– Det stämmer. Det är fortfarande väldigt oklara regler kring vad som egentligen gäller med ersättning, så den här domen kan bli avgörande för resterande kommuner i Sverige som har samma problem eftersom det är många som vill skydda sina vattenområden, säger Kristina Birath.

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med lantbrukaren, men han har avböjt att kommentera ärendet tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.