Kraven: Så måste Tunavallen rustas för herrallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

AFC United blev i helgen klart för herrallsvenskan i fotboll. Det innebär också att Tunavallen måste rustas upp för miljonbelopp.

Vid 18-tiden i lördags blev det klart att AFC United, som blir AFC Eskilstuna från och med 1 januari nästa år, spelar i allsvenskan 2017. I och med lagets flytt till Eskilstuna ställs det också helt nya krav på lagets hemmaarena som från och med nästa säsong är Tunavallen.

Tio punkter

Mattias Albers är arenachef i Eskilstuna kommun och han har en lista på tio punkter från fotbollförbundet som måste åtgärdas på arenan. Men fokus ligger framförallt på en ny läktare bakom en kortsidan.

– Läktare för bortasupporters där kravet är att kunna sektionera bortapubliken och även belysningen måste ses över. Sen när det gäller kameraövervakningen behöver vi tillstånd från länsstyrelsen i och med bostadshusen så nära, vi tittar på den frågan. Sen handlar det om en eventuell storbildsskärm också, säger Mattias Albers till SVT Nyheter Sörmland.

Läs mer: ”Känns att vi är välkomna till Eskilstuna”.

Hur kommer ni tänka kring säkerheten om det kommer exempelvis 3000 AIK-fans?

– Det finns rutiner kring sånt här så vi ska ta hjälp av andra föreningar, men i huvudsak är det föreningen som är ansvarig öfr arrangemanget. Men vi kommer titta på hur vi ska hantera logistiken så blir så bra som möjligt och säkert för alla Eskilstunabor.

Oklar kostnad

Att rusta upp Tunavallen för herrallsvensk fotboll kostar också en hel del pengar för kommunen. Men kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson, menar att det redan finns pengar avsatta för Tunavallen, pengar han hoppas ska räcka för att den ska hålla för herrallsvensk fotboll.

– Exakt vad det kommer kosta är oklart. Men sen sen tidigare sett att det finns behov att uppdatera Tunavallen så finns det redan i dag ett beslut i investeringsbudgeten. Så vi tror att det mesta kommer kunna inrymmas i tidigare ställningstagande kring investeringar för att uppdatera arenan. Sen får vi se om det behövs ytterligare kronor för att uppdatera den, säger Jimmy Jansson.

Se hela inslaget i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AFC United till Eskilstuna

Mer i ämnet