Kristina Nyström ser till att promenera med sina två barn som hon lämnar på förskolan och i förskoleklass. Foto: SVT

Kristinas medborgarförslag gör skolvägarna i Flen säkrare

Publicerad

Öka trafiksäkerheten längs skolvägen och jobba med att få fler föräldrar att gå med sina barn istället för att skjutsa dem till skolan. Det ville Kristina Nyström när hon i maj förra året skickade in ett medborgarförslag till Flens kommun. Nu ser det ut att bli verklighet.

– Jag skrev förslaget utifrån min oro och kunskap om att det är mycket trafik vid skolorna som leder till en ond spiral där föräldrarna är otrygga med att låta sina barn gå eller cykla själva, säger Kristina Nyström.

Med sitt medborgarförslag hoppades Kristina bland annat på att kommunen skulle bygga en avlämningsplats för bilar längre bort från skolentrén. Men hon hoppades även på att skolan skulle informera föräldrarna med fördelar att välja bort bilen.

Godkänt av kommunstyrelsen

Ansvariga nämnder har ställt sig positiva till Kristinas medborgarförslag och valt att samarbeta för att förverkliga det. Förslaget har godkänts i kommunstyrelsen och nu är det upp till kommunfullmäktige att ge sitt svar den 31 januari.

– När vi får ett konkret uppdrag kommer vi börja med en kartläggning för att se var barnen bor i förhållande till skolan. Detta för att kunna se hinder och farligheter på vägen, säger Björn Rabenius, förvaltningschef på samhällsbyggnadsnämnden.

Hoppas på attitydsförändring

Kristina Nyström är glad över att kommunen valt att jobba utifrån hennes medborgarförslag, men menar samtidigt att man valt att titta mer på trafiksäkerheten snarare än att jobba med kommunikationen där föräldrarna får lära sig varför det är bättre att cykla eller gå.

– Poängen med mitt förslag var i första hand att kommunen skulle jobba med att informera föräldrarna och i andra hand att titta på trafiksäkerheten, men nu blev det mer fokus att titta på gatorna, säger hon.

Kommunen menar dock att man tänker titta på båda aspekterna.

– Vi har som mål att föreslå vandrande skolbussar för sådana initiativ ser vi väldigt positivt på, säger Björn Rabenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer