Bland annat Nyköpingsskolan Alpha fick kritik i en internrevisionsrapport som kom tidigare i höstas. Foto: SVT

Kritik mot kommuns trygghetsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetsarbetet inom högstadieskolorna i Nyköping har brister. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av kommunens internrevision. Nu får politikerna bakläxa på sitt arbete.

Det är bland annat Nyköpings kommunala högstadieskolor Alpha och Omega som nämns granskningsrapporten, som gjorts av en fristående revisionsfirma.

Där står att det bland annat att politikerna i de nämnder som ansvarar för högstadieskolorna bara i begränsad utsträckning följer de planer som finns för att kunna vidta åtgärder som säkerställer en trygg och säker miljö för eleverna.

”Flera rapporter om elever som for illa”

Granskningen beställdes i samband med en rad incidenter på skolorna det senaste året.

– Det fanns flera rapporter om elever som for illa på högstadieskolorna, kläder och telefoner som stals. Och så sa vi att det är dags att beställa en granskning på hur det fungerar här egentligen, säger Gunnar Johansson (S), vice ordförande i kommunrevisionen i Nyköping.

Förslag på förbättringar

Det presenteras konkreta förslag på förbättringar i den 17 sidor långa rapporten. Bland annat handlar det om ett centralt incidentrapporteringssystem för skolorna, som senare går vidare upp till politikerna. Något som inte funnits alls förut.

– Trygghet är en grund för goda studieresultat så det är jätteviktigt att revisionen granskar oss i den här frågan, säger Kent Pettersson (S), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping.

Senast den 15 december i år ska de nämnder som berörs av rapporten ha lämnat in svar på hur de ska åtgärda bristerna.

Kommunrevision

Kommunrevision finns i alla kommuner och är tillsatt av fullmäktige med representation från alla partier. Dess uppgift är att följa upp de respektive nämndernas arbete och se till så att det som utlovats också blir gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.