En kvinna nekades plats på äldreboende, men överklagade och får nu rätt i domstolen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kvinna får rätt till äldreboende i Gnesta efter överklagan

Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern nekades plats på äldreboende i Gnesta då hon ansågs klara sig i hemmet med hemtjänst och trygghetslarm. Men nu river förvaltningsrätten upp socialnämndens beslut.

Kommunens egen utredning visade att kvinnans syn kraftigt försämrats och att hon i stort sett dagligen fallit i hemmet och fått blåmärken. Hon har också känt sig isolerad och ensam.

Tyckte hemtjänst räcker

Men socialnämnden nekade henne plats på äldreboende. Detta med motiveringen att hemtjänst och trygghetslarm skulle räcka för att uppnå en skälig levnadsnivå.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten som nu ger henne rätt.

Otrygghet och isolering

Rätten anser att hon visserligen inte har ett så stort fysiskt omvårdnadsbehov att hon behöver ett särskilt boende. Samtidigt har kvinnan en befogad oro för att ramla och en känsla av otrygghet och social isolering, och det är något som också ska vägas in i bedömningen enligt domstolen.

Kvinnan beviljas därför plats på äldreboende i Gnesta och kommunens beslut rivs upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer