Kylig och blöt Valborg väntar

Uppdaterad
Publicerad

Aprilvädret håller i sig april ut. Den som ger sig ut för att hälsa våren välkommen på Valborg gör bäst i att ta på sig tjock jacka och gardera sig med paraply.

– Den som suktar efter värme får vänta, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Valborg brukar inte direkt bjuda på vackert vårväder. Ostadigt, med regn och skurar eller till och med snö och hagel hör inte till ovanligheterna. Så lär det se ut även i år, även om prognosen ännu är osäker.

Mycket lågtryck

Enligt SMHI syns mest lågtryck i sikte och det händer inte jättemycket med temperaturerna. Det kommer att ligga runt tio grader i söder och runt nollan i norr.

– Kall luft rinner ner över landet och ger kalla nätter och fortsatt aprilväder, säger Pererik Åberg

Det är ungefär som det sett ut de senaste åren, med undantag för 2009, då soligt och torrt väder gav nästan sommarlika temperaturer på närmare 25 grader i sydvästra Götaland. I resten av landet var det dock mössa och vantar som gällde vid valborgsbålet.

”Fortsatt aprilväder”

Den som huttrar och saknar den härliga vårsolens glans ska vara glad att det i alla fall inte är som den 30 april 1886. Då rådde det på sina ställen ”hjelpligt slädföre” och enligt Dagens Nyheter spårade ett tåg ur vid Falköping på grund av snödrivor på en och halv meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.