Hör sjukvårdsledaren Magnus Johansson förklara vad det nya intervallet kommer att innebära. Foto: SVT

Nya strategin: Längre tid mellan vaccinsprutorna

Publicerad

Region Sörmland planerar om kring vaccineringen med Astra Zenecas covid-vaccin. Hädanefter kommer det ta upp till tre månader mellan de två sprutorna.

– Det finns några mindre studier som visar att det ger en högre skyddseffekt, säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare i Region Sörmland.

Sedan tidigare var planen att ge de två doserna av Astra Zeneca-vaccinet med cirka fyra veckors intervall, men nu tänker Region Sörmland om. Den som har fått sin första spruta kommer att få vänta 9–12 veckor på den andra dosen.

– Man får ett ganska bra skydd redan efter dos ett men det verkar som att man får ett ännu bättre skydd om man förlänger intervallet, säger Magnus Johansson.

– Vid ett längre intervall verkar det som att man får ett högre skydd än de 60–70 procent som man pratat om tidigare.

”Värt det”

I förlängningen kommer det antagligen att innebära att vaccineringen kommer att fortsätta in i juli. Men Region Sörmlands ambition är fortfarande att alla som vill ska ha fått sin första dos innan dess.

En positiv konsekvens av att intervallet nu förlängs är att en del personer kommer att kunna få sin första dos tidigare än vad det var tänkt från början – men den andra sidan av myntet är då att det tar längre tid att få ett fullgott skydd.

– Men jag tror att de flesta håller med om att det är värt det om skyddet blir högre, säger Magnus Johansson.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det de rekommenderar att den andra dosen ges 9–12 veckor efter den första, och att det är gynnsamt för att det ger fler personer sin första dos tidigare.

De två andra vaccinen som i nuläget är godkända och i bruk kommer fortsatt att ha samma intervall på cirka fyra veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet