Avmagrade och smutsiga djur hittades vid en inspektion på gården. Foto: Polisens förundersökning

Avmagrade djur hittades på gård i Strängnäs – lantbrukare döms för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare i Strängnäs kommun döms för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Enligt domen vid Eskilstuna tingsrätt har han inte gett djuren tillräckligt med vatten och dessutom skadades ett får när lantbrukaren satte bultpistolen på fel ställe i samband med en avlivning.

Det mannen stått åtalad för skedde från hösten 2019 och fram till januari 2020. Det var då misstankar om att allt inte stod rätt till väcktes hos länsstyrelsens djurskyddshandläggare och distriktsveterinär.

De upptäckte hur djur var avmagrade och täckta av gödsel, vilket enligt veterinärerna upplevs som plågsamt för djuren.

Misslyckad avlivning under inspektion

Lantbrukaren döms också för att han i samband med en avlivning orsakade ett får skada. Vid ett tillsynsbesök blev lantbrukaren informerad om att ett får var kraftigt avmagrat varpå han hastigt hämtade en bultpistol för att avliva djuret.

Djuret blev inte medvetslöst, som planerat, utan det dröjde uppåt en minut till det att fåret tappade medvetandet efter ett andra skott med en bultpistol.

Mannen döms nu till villkorlig dom och 80 dagsböter på 100 kronor, totalt 8000 kronor, för ett fall av djurplågeri och två fall av brott mot djurskyddslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.