Sanering har påbörjats efter att ett fall av legionella har konstaterats på Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Larm om legionella på Nyköpings lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av legionella har konstaterats på Nyköpings lasarett. Landstinget sätter nu in åtgärder för att stoppa spridning av bakterierna.

Patienten som har smittats har legat inne en längre tid och har vistats på flera avdelningar, enligt information från Landstinget Sörmland. Därför är källan till smittan svår att spåra.

Nu ska vattentemperaturen på hela lasarettet i Nyköping höjas till 70 grader och under onsdagen inleddes en hetvattenspolning i ledningar för att få ned halten av legionellabakterier.

– Det handlar om varje tappställe på hela sjukhuset vilket innebär över tusen platser. Arbetet pågår under resten av veckan och kanske en bit in i nästa, säger Helena Söderquist, chef för verksamhets- och ledningsservice.

Legionella

Legionellabakterier förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Oftast är bakterien ofarlig för människor men för de som har ett försämrat immunförsvar kan den orsaka svår lunginflammation.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.