Leif GW Persson sågar polisens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara den största grisstölden hittills i Sverige. Men polisen lade ner utredning efter bara 26 minuter. – De stör deras sinnesfrid, säger Leif GW Persson.

– Polisen har väldigt svårt med brottsanmälningar, de stör deras sinnesfrid. Det är arbetsuppgifter som väntar och det är klart att de med fördel lägger ner sånt, säger Leif GW Persson, professor emeritus i kriminologi och SVT-profil.

Lätt byte

Polisen lade ned utredningen med hänvisning till att brottet inte går att utreda.

Unggrisar är inte de lättaste stöldbytet att ha att göra med, enligt Leif GW Persson.

– De fajtas ifrån. Jag har lastat grisar så jag vet. Du behöver ha rejäla handskar på händerna, sedan får man ta dem i ett bakben och ett framben, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

Rovdjursattack uteslutet

Liksom den drabbade grisbonden utesluter Leif GW Persson att rovdjur som varg, lo, räv eller havsörn kan ha tagit grisarna.

– Sånt ser man, det brukar vara ganska stökigt då. De passar ju på att käka på platsen så att säga, då blir det lämningar kvar.

Kan du tänka dig någon förklaring till att grisarna försvunnit?

– Det skulle vara stöld då, om du ber mig välja något. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att grilla spädgris. Men jag har svårt att tro att man kan lasta 60 stycken i ett svep. Det måste nog ha varit utspritt över längre tid.

– Det är ett litet mysterium. En lantlig kriminalgåta.

Tipsa oss! Mejla: sormland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer