Liberalerna i Eskilstuna vill införa språkkrav inom äldreomsorgen. Hör gruppledaren och förvatningschefen för vård- och omsorg i klippet. Foto: SVT

Liberalerna vill att språktest införs i äldreomsorgen i Eskilstuna

Publicerad

Liberalerna i Eskilstuna föreslår att språkkrav ska införas för anställda inom äldreomsorgen, och ett språktest vid nyrekrytering. 

– IVO, inspektionen för vård- och omsorg, har identifierat det här som ett riskområde att patienter kanske inte får den vård som de borde ha, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

På vård- och omsorgsförvaltningen menar man att det finns redan idag en kontroll på språket vid en nyanställning, utan språktest.

– Vårt önskemål och de krav vi ställer är att man ska ha en adekvat utbildning, en undersköterskeutbildning till exempel, och då vet vi att det finns den kompetens, inklusive de språkliga kunskaperna, som behövs för yrket, säger förvaltningschef Johan Lindström, som har yttrat sig över motionen.

Insatser för att höja språknivån

Frågan har väckts även tidigare, av Sverigedemokraterna för ett par år sedan.

I dag görs olika insatser för att höja språknivån hos de redan anställda inom äldreomsorgen, som språkprojektet Språka som nyligen avslutas.

– Kommunen erbjuder yrkessvenska, men det är frivilligt om man vill gå utbildningarna. Ska vi sätta krav på att nyanställda ska kunna svenska borde vi ha samma krav på de som är i organisationen och då ska det vara tvingande utbildningar, säger Stefan Krstic (L).

Språkkunskaper kan vara en tillgång

Ett annat modersmål än svenska är inte bara nackdelar, menar Johan Lindström.

– Även om majoriteten av våra äldre är av svensk härkomst idag ser vi att i framtiden kommer det vara en blandad grupp från många olika språk- och kulturella områden. Det stärker oss som arbetsgivare, säger han.

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att ställa sig bakom förvaltningens yttrande över Liberalernas förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.