Hör projektledaren Helena Lundin om varför man startade Språka-projektet. Foto: SVT

50 hemtjänstanställda har fått kompetensutveckling för utrikesfödda: ”Får större självförtroende och tar mer ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I september 2018 startade språkprojektet Språka som ett pilotprojekt för hemtjänstpersonal i Nyköping och Eskilstuna. Nu är projektet avslutat och totalt har 50 vårdbiträden och undersköterskor gått utbildning i bland annat yrkessvenska och dokumentationskunskap. 

– Medarbetare som kommer till oss ska känna sig trygga, säger projektledaren Helena Lundin.

Ett språkombud på arbetsplatsen ska fungera som stöd för de som behöver. Det kan gälla ordförståelse eller andra språkfrågor.

– Jag tror att det här är något vi måste jobba med ständigt i vår vardag för att klara av den framtida äldreomsorgen, säger enhetschef Jennie Ek, på hemtjänsten Årby i Eskilstuna.

Enhetschef Jennie Ek Foto: SVT

Hos deltagarna som har varit med under språkaprojektet märks en förändring, menar Jennie Ek.

– De har större självförtroende och tar mer ansvar, säger hon.

Språkappar

Projektet är avslutat, men inte arbetet kring språket.

– Det finns olika språkappar som personalen kan ha som stöd i sina mobiler, men vi i Eskilstuna har inte bestämt om eller vilken vi ska ha. I Nyköping provar man redan någon, säger projektledaren Helena Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.