Matpriserna fortsätter uppåt – och risk för mer ”tomt i hyllan”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelspriserna kommer att fortsätta öka under våren. Det tror marknadschefen Tomas Gustavsson på Ica Maxi i Eskilstuna.

– Många leverantörer aviserar prisökningar, säger han.

Redan under hösten har det skett vissa prisökningar och under våren kan det alltså bli fler höjningar. Dessutom fattas det fler varor i butikerna nu än det gjorde innan pandemin.

Det är en bild som branschorganisationen Livsmedelsföretagen bekräftar.

– Om du till exempel ska producera bröd så påverkas du av kostnader för el, förpackningar, råvaror och transporter. Fyra delar som stigit kraftigt under senaste året, säger chefsekonomen Carl Eckerdal.

I klippet berättar Tomas Gustavsson i Eskilstuna om de kommande prisökningarna och hur det ser ut med varor i butiken just nu.

Märker du av de stigande matpriserna?

Anonym • Märkbart dyrare att köpa mat, vad har politikerna tänk kring det då? Om de vill vinna valen måste ju befolkningen hållas vid liv. Kanske räknar dem bort folk som inte har vidare inkomst? Försörjningsstöd t.ex. Familjer, de äldre och arbetslösa med denna typ av inkomst förlamas nog av prishöjningar i matbutikerna. Gör samhället hållbart för alla, särskilt under pandemin istället för att skylla på ena eller andra partiet och mata nyheterna med dramat. Hjälp folket, bevisa att någon kompetent klarar av att sitta i regeringen.

Ludde • Elen blir dyrare drivmedel blir dyrare självklart ökar priserna på mat och andra varor, det finns ingena bönder eller andra producenter som arbetar gratis, inte du eller jag heller för den delen, det är bara våra "förtroende valda" politiker och riksbanken som tror så!

Gunvor Vennberg • Vänta bara, detta är bara början. Varför ska bönderna så i vår egentligen när dieseln kostar 20 kr och så liten andel går till bonden. Vi bönder är företagare och fast vi ibland går med på att jobba gratis för att överleva en sämre period så förbrukar vår verksamhet också el och diesel och det enklaste sättet att inte gå i konkurs är att sluta med det helt enkelt. Kan bankerna sluta m att hantera pengar så kan väl vi sluta hantera mat när det bara är dyrt.

Kritisk • Tror att den gröna omställningen Sverige ägnar sig åt blir kontraproduktiv, i den meningen att Sverige ska vara ett föredöme för omvärlden. När folk i andra länder ser vad som händer med vanligt folks välstånd, när man går för fort fram med omställningen, så kommer istället Sveriges miljöpolitik framstå som ett skräckexempel. Mat så att alla har råd, är viktigare än internationella prestigefrågor.

Gun • Det står "snart dyrare att handla mat" men det ÄR dyrare. Priserna ökar lavinartat. Mina tankar går till gamla, ensamstående och arbetslösa.

Vladimir • Tomma hyllor känns som gamla Sovjetunionen. Numera har Ryssland inga tomma hyllor och bensin och uppvärmning är billig.

Kritisk • Regeringen tycker de är duktiga när de uppnår klimatmål, fast priset blir högt för låginkomsttagare och andra ekonomiskt svaga grupper. Andelen av deras egen lön som går till mat är helt marginell.

Rebecka • Det har inte märkts riktigt än, men jag vet att jag kommer märka det både som privatperson och anställd på onlinehandeln i en Ica-butik. En del kommer man märka att de inte har hängt med eller förstått kopplingen till att några av deras varor har ersatts eller inte kommit med alls. Som t.ex. effekten av den torra sommaren 2018, produktionsproblem och bristen på råvaror p.g.a. stängda gränser under pandemin.

Men man får helt enkelt förklara för kunden hur det ligger till plus räkna med att många kommer att förstå medan en del kommer bli besvikna eller, i värsta fall, vara arga på oss p.g.a. prisökningarna. Men man får förklara läget så gott man kan.

Kritisk • Råolja på väg kraftigt upp, samtidigt som kronan faller i värde. Bådar inte gott för inflation, räntor och stigande matpriser.

Inger Murphy • Affärerna höjde rejält sina priser innan jul, och har inte sänkt dem efteråt som de brukar till rean.Sedan fortsätter de att smyga höja priserna hela tiden. Hemskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.