Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland, vill se bättre information kring inställda tåg. Foto: TT/SVT

Lokala krisplaner ska förbättra tågsituationen i regionen

Publicerad

Region Sörmland, SJ och Trafikverket ska ta fram lokala krisplaner för varje tågstation i länet för att hantera situationer som till exempel när tåg ställs in.

Under fredagseftermiddagen träffades de olika parterna för att diskutera lösningar på tågproblematiken i länet.

– Det som har varit bekymret är inställda tåg, att det inte funnits ersättningstrafik och att informationen varit dålig, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Kortsiktiga lösningar

Informationen kring ersättningstrafik behöver bli bättre, enligt henne.

– Vi har även pratat om att man behöver reparera de lok och vagnar som går sönder. Att man vänder tågen snabbare, vilket gör att de inte alltid blir lika välstädade. De gör en hel del saker redan i det korta perspektivet.

”Kan finnas alternativa resvägar”

I det långa loppet behöver bland annat högtalarsystemen på perrongerna ses över. Lokala krisplaner ska tas fram för varje tågstation i länet, som bland annat ska handla om hur resenärer ska göra när ett tåg är inställt.

– Det kan ju finnas alternativa resvägar som jag som resenär inte känner till.

Ett nytt möte ska hållas i slutet av mars, där arbetet ska följas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.