Sörmlands smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo, utesluter inte att lokala restriktioner kan komma att bli verklighet även i Sörmland.

Lokala restriktioner nära i Sörmland: ”Frågan är inte om – utan när”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har flera regioner infört lokala restriktioner på grund av ökad coronasmitta – något som kan bli verklighet i Sörmland inom kort.

Så sent som i dag, fredag, infördes lokala restriktioner i Blekinge. Tidigare har liknande restriktioner införts lokalt i flera andra län – Stockholm, Västra Götaland, Östergötland, Uppsala och Skåne – som innebär att man bör avstå från att vistas i exempelvis köpcentrum eller gym.

Sörmland har varit förskonade från lokala restriktioner, men nu berättar länets smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo, att det kan komma att ändras.

– Grunden för smittspridningen är att folk inte följer de redan uttalade rekommendationerna. Om folk inte tar efter rekommendationerna är risken för lokala restriktioner stor. Frågan är inte om, utan när de införs med tanke på den smittspridningstakt vi har, säger han.

Inte aktuellt ännu

Signar Mäkitalo kan inte sätta ett datum på när lokala restriktioner i Sörmland kan bli aktuellt. Istället menar han att det finns flera faktorer, utöver hur snabbt smittan sprids i samhället, som påverkar hur och när de kan komma att införas i Sörmland. Belastningen på sjukvården räknas hit, och likaså hur äldreomsorgen påverkas.

När sjukvården får in så många patienter att man knappt mäktar med, och regionen befinner sig i en situation där de inte klarar av att hantera provtagningarna och överblicka smittspridningen. Först då kan det bli aktuellt med lokala restriktioner i Sörmland, menar Mäkitalo.

Under fredagen uppgav region Sörmland att tio patienter vårdas för covid-19 på regionens sjukhus, varav två av dem får intensivvård.

– Glädjande nog har sjukvården inte påverkats enormt än, och äldrevården är inte svårt drabbad. Vi kan fortfarande hantera provtagningen, även om det är svårare nu än tidigare, säger han.

”De enda som kan påverka”

Om lokala restriktioner införs i Sörmland, utesluter Signar Mäkitalo inte att det kan komma att röra sig om likanade bestämmelser än de som redan är i gång i så väl Stockholm som i Östergötland.

Men Signar Mäkitalos förhoppning är ändå att vi inte ska behöva hamna där, och därför vädjar han nu till sörmlänningarna.

– Jag hoppas att jag har fel. Man kan alltid hoppas att det vänder nästa vecka, men det ser inte bra ut, och jag är mer orolig än tvärtom över det som har hänt. Det är de som bor i Sörmland som påverkar det här, ingen annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet