Man anhållen för grovt olaga hot mot polisanställd

Publicerad

En man har anhållits för att ha hotat en polisanställd. Eftersom den hotade polisen är inblandad i en polisutredning mot mannen ser åklagaren extra allvarligt på fallet. – Det ses som ett angrepp på rättsväsendet, säger Åsa Wilsund som är presstalesperson vid polisen i Sörmland.

Hot mot poliser har blivit vanligare, enligt flera undersökningar som Polisförbundet har Polismyndigheten har gjort.

Var fjärde polis utsatt

Var fjärde medarbetare hade utsatts för försöka att påverka hur de utför sina arbetsgifter, visade en undersökning som presenterades hösten 2018. Läs mer om det här.

Polisanställd i Sörmland hotades

Under fredagskvällen drabbades en polisanställd i Sörmland av detta. Polisen är inblandad i en utredning mot personen som utförde hotet. Det tolkas därför som ett försök att påverka rättsväsendet.

– Därför ser man allvarligare på det, säger Åsa Wilsund, presstalesperson vid polisen i Sörmland.

Greps i en bil

Polisen vill inte gå ut med några uppgifter om hur hotet gick till. Det hände någon gång på fredagskvällen och polisen satte in stora resurser för att hitta gärningsmannen.

Han greps i en bil i Vingåker vid halv 12-tiden i går kväll. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman.

Polisen vill inte heller berätta vilka åtgärder som har satts in eller om den utsatta polisen har fått något skydd.

– Vi har interna rutiner som vi följer, säger Åsa Wilsund.

Vanligt med hot

SVT har tidigare berättat att hot och våld drabbar många poliser. Här kan du höra polisen Tommy berätta om när han blev utsatt för en attack utanför polishuset. ”Det tjöt i öronen. Instinktivt så duckar man.”

Nyligen berättade vi om ett åtal där två män från Nyköping var misstänkta för att ha sparkat en polis i huvudet och hotat att skjuta polisen. Det kan du läsa mer om här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.