Rasmus Pettersson ska åka Vasaloppet och har påbörjat träningen. Foto: SVT

Säsongspremiär för första skidslingan i länet: ”Man blir yr efter ett tag”

Publicerad

Natursnön lyser med sin frånvaro i Sörmland. Men snökanonerna har den senaste veckan gått varma på flera håll. I Vilsta i Eskilstuna är säsongens första första längdskidspår öppet sedan ett par dagar tillbaka.

Rasmus Pettersson från Eskilstuna har siktet inställt på den välkända niomilatävlingen i början av mars. Därför är det nyöppnade längdskidspåret i Vilsta friluftsområde i Eskilstuna mer än välkommet. Under tisdagen var det fullt av åkare i spåren.

– Många varv blir det. Men det är härligt att kunna åka i här i stan, säger Rasmus Pettersson.

Det är satsningen på fler och bättre snökanoner i Vilsta som gör att spåret har gjorts möjligt. För att producera konstsnön behöver temperaturen ligga på runt tre minusgrader.

Kan ligga kvar till mars

I dagsläget är det 450 meter långt men med några dagars kyla till kan det vara uppe i kilometern, enligt de ansvariga.

Medlemmarna i Tunafors SK hör till de som engagerar sig ideellt under kvällstid för att få spåren i ordning. Snön som lagts nu kommer att ligga kvar länge.

– Den här konstsnön ligger ju kvar längre än vad natursnö gör. Vi såg ju förra året, då låg snön kvar här till i slutet på mars, säger TSK:s Rolf Mathisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.