Foto: TT

Kvinnas konto länsades på nästan en halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig man hemmahörande i Eskilstuna misstänks ha tömt en kvinnas konto på närmare en halv miljon kronor. Nu åtalas mannen för grovt bedrägeri.

Enligt åklagarens stämningsansökan har Eskilstunabon fört över närmare en halv miljon kronor från kvinnans bankkonto till sitt eget, utan att ha haft rätt till det. Överföringarna gjordes i två omgångar, i november 2017 och i maj i år. 

Över 300 000 kronor ska mannen ha använt till sin egen och annans konsumtion och för att täcka minussaldot på sitt bankkonto. Han ska också ha använt pengarna till att betala räkningar.

När kvinnan polisanmälde mannen sade hon att mannen sju år tidigare varit inneboende hos henne.

”Mycket manipulativ”

De båda ska däremot inte ha varit ett par, enligt kvinnan. Här går dock meningarna isär. Mannen har hävdat i polisförhör att de varit tillsammans och haft ett samboavtal.

För polisen har kvinnan sagt att mannen var ”mycket manipulativ” under tiden som han bodde hos henne och att han ”ofta krävde henne på pengar”.

Enligt förundersökningen har mannen haft full tillgång till kvinnans konto och därför kunnat föra över pengar till sig själv via sin internetbank. Men det är höljt i dunkel hur han har fått tillgång till kontot.

– Vi har inte kunnat få fram uppgifterna om hur det har gått till, säger åklagare Frida Hamberg.

Mannen förnekar brott

Kvinnans bank har uppgett att kontoinnehavaren måste ge  sitt godkännande till att ge en annan person rätt att disponera kontot. Det menar kvinnan att hon aldrig har gjort. Godkännande kan teoretiskt lämnas elektroniskt, men enligt banken har kvinnan varken bankdosa eller Bankid.

49-åringen förnekar brott och har i polisförhör hävdat att pengarna är en lottovinst. Hur det kommer sig att han kunnat disponera kvinnans konto har han inte lämnat någon förklaring till.

Mannen åtalas nu för grovt bedrägeri och grovt olovligt förfogande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.