Förnedrades och misshandlades grovt i skogsparti i Eskilstuna – fem män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Fem män åtalas nu för synnerligen grov misshandel, efter en händelse i april då en man plågades och förnedrades i ett skogsparti utanför Eskilstuna.

Det var i april i år som fem män, alla i 20-årsåldern, ska ha fört en annan person till ett skogsparti i Eskilstuna. Polisen har tidigare sagt att den bortförde personen ville hoppa av sitt kriminella gäng.

– Målsägande har inte uttryckligen sagt vad motivet ska ha varit. Han har berättat att händelsen inträffade för att han har undvikit de misstänkta och försökt sluta umgås med dem, säger åklagare Jenny Alriksson.

Blev avklädd och urinerad på

– Jag kan utifrån förundersökningen inte påstå att det handlar om gängkriminalitet, men de här personerna, även målsägande, är sedan tidigare kända hos polisen, fotsätter Jenny Alriksson.

Enligt åtalet har offret blivit sparkad och slagen med livrem och pinne och skuren med kniv. De misstänkta ska även ha tvingat av honom kläderna, urinerat på honom och avlossat ett skott i närheten av hans huvud. Gärningar som åklagaren anser bör dömas som synnerligen grov misshandel.

Ville få målsägandes pengar

De fem personerna åtalas även för försök till grov utpressning efter att ha hotat målsägande med pistol och sagt att de skulle skada honom eller hans närstående om han inte lämnade ifrån sig 100 000 kronor.

Samtliga fem står även åtalade för grovt vapenbrott för innehav av en skarpladdad pistol. De misstänkta förnekar alla brott.

Utsatte fler personer för brott

Några av de åtalade är tillsammans med ytterligare två andra personer misstänkta för grovt rån på tre personer vid Skiftinge centrum tidigare i maj. Personerna ska ha lämnat ifrån sig sakerna under hot att skadas eller dödas.

De misstänkta attackerade även en av de målsägande i ett försök att förhindra honom från att göra en polisanmälan. De står därför åtalade för övergrepp i rättsak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer