Det är den enskilde som riskerar att drabbas och inte få ut sjukersättning om ett läkarintyg har brister. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Många sjukintyg har brister – patienter riskerar bli utan ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister i många av de sjukintyg som läkare skriver ut, enligt Försäkringskassan. Nu ska myndigheten förbättra systemet kring sjukskrivningar.

Hela 10 procent av alla sjukintyg som kommer in till Försäkringskassan behöver kompletteras, enligt myndigheten. I de flesta fall handlar det om att läkarintygen saknar uppgifter om varför patienten inte kan arbeta. Det läkarintyg SVT nyheters reporter fick ut efter att ha utgett sig för att vara en patient, var ett sådant exempel.

– Det saknas delar som vi behöver för att kunna bedöma rätten till sjukpenning, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, efter att hon fått höra vad som står i intyget.

Hon säger att det måste framgå vilka begränsningar och nedsättningar patienten har i relation till mina arbetsuppgifter. När ett läkarintyg brister är det främst den enskilde som drabbas, eftersom den då riskerar att bli utan ersättning.

Svårt att bedöma psykiska diagnoser

Men det kan vara svårt för läkaren att bedöma patientens arbetsförmåga, särskilt när det handlar om en psykisk diagnos.

– Vi har nog inte riktigt den kompetens som behövs för att kunna göra det här på ett bra sätt. Och vi har inte heller tid och resurser till det, om vi inte pratar om de här enkla fallen där det är kopplat till en sjukdom under en kort tid, säger Britt Arrelöv, sakkunnig i försäkringsmedicin.

”Ett av de svåraste uppdragen”

Britt Arrelöv, sakkunnig i försäkringsmedicin. Foto: SKL

Hon skulle helst se att systemet förändrades och att det införs en särskild verksamhet inom hälso- och sjukvården som har hand om svårbedömda sjukskrivningsfall.

– Det här är ett av de svåraste uppdragen vi har i sjukvården, eftersom det finns så många olika intressen, regler och också kanske lojalitetskonflikter. Hur påverkar det min relation till patienten om jag inte skriver ett intyg? säger hon.

Förbättra kommunikationen

Ett annat problem är kommunikationen mellan Försäkringskassan och sjukvården när det gäller sjukintyg. Det här är något som myndigheten har i uppgift att förbättra, då man i sommar ska presentera en utredning för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.