Se hur det gick under besöket och vad läkaren sa när vi konfronterade honom i klippet ovan. Foto: SVT

SVT:s reporter utgav sig för att vara patient – fick ut bristande sjukintyg

Uppdaterad
Publicerad

För att ta reda på hur ett bristfälligt läkarintyg kan bli till låtsades SVT:s reporter vara en patient som sökte vård för trötthet och ville bli sjukskriven.

Vi kontaktade mottagningen, som ligger i Stockholms län, efter tips om att det är lätt att få ut sjukintyg där. SVT:s reporter utgav sig för att vara kommunikatör, för att inte avslöja sin identitet. Läkarbesöket tog 30 minuter och reportern fick ut ett intyg för sjukskrivning, men intyget hade brister, enligt Försäkringskassan. Det saknades uppgifter om varför hon inte kunde utföra sitt arbete.

Enligt Försäkringskassan finns det brister i många av de intyg som läkare skriver ut. Kristina Alexandersson, forskare i socialförsäkring, menar att detta kan bero på att det inte finns några bra instrument för att bedöma personers arbetsförmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.