Hör Bertil Karlsson berätta vad man ska bjuda fåglarna på, och vad man bör undvika. Foto: SVT

Kommunen varnar: ”Mata inte änderna med vitt bröd”

Publicerad

Mata inte änderna med bröd. Det uppmanar Gnestas miljöstrateg som menar att fåglarna behöver nyttigare kost för att klara sig i vinter.

Den extremt torra sommaren gör att vattennivåerna är ovanligt låga, vilket gör att ytan fryser snabbt. För änderna betyder det att all naturlig näring försvinner. Men vårt generösa sätt att mata dem med vitt bröd lurar änderna att stanna kvar. De blir mätta, men får inte den näring de behöver. Det i sin tur gör att när det är dags att ta sig till öppnare vatten så har de redan bränt allt fett de samlat på sig över sommaren och orkar inte ta sig ända fram.

Det oroar Bertil Karlsson miljöstrateg i Gnesta kommun som tycket att det är bättra att låta bli att mata änderna.

– Vi har så lite vatten i marken i år att det fryser där det inte gör det i normala fall. Vattnet står stilla i många åar som gör att änderna här i Gnesta måste flyga ut till Trosa för att hitta öppet vatten och mat. Det är ju några mil och då måste de ha lite reserv i magen.

För att undvika katastrofen uppmanar Bertil Karlsson alla de som vill mata änderna att tänka på vad man matar de med.

I videoklippet ovan förklarar Bertil Karlsson vad han tycker man ska bjuda fåglar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.