Högskoledirektör Karin Cardell säger att Mdh haft mer personal och fler lokaler per högskoleskribent än tidigare. Detta på grund av Coronapandemin. Foto: Mälardalens högskola

Mdh-direktören: Skyddsutrustning och fler som jobbat per provdeltagare

Uppdaterad
Publicerad

– Det stora bekymret har inte varit skrivlokalerna utan rasterna, säger Karin Cardell, högskoledirektör på Mälardalens högskola.

Enligt henne har säkerheten kring högskoleprovet varit stor i coronatider.

Under söndagen genomfördes högskoleprovet i hela landet. På Mälardalens högskola, Mdh, har det varit möjligt att skriva provet på flera ställen.

– Vi har tillämpat social distansering, säger Karin Cardell.

Coronaviruset i Sörmland

Fler lokaler och personal per provdeltagare

Eftersom det var färre som skrev provet i år än tidigare år – ungefär hälften så många – så användes färre lokaler än vanligt. Samtidigt var det fler lokaler än vanligt per antal personer.

Samma matematik gällde antalet personal på plats under provet.

– I vanliga fall brukar vi ha runt 140 personer i tjänst under provdagen. Nu var vi bara 113, men med tanke på att det var ungefär hälften så många provtagare så var vi fler än vi brukar vara, säger Karin Cardell.

Skyddsutrustning

Enligt henne hade alla som arbetade under provet skyddsutrustning på sig.

– Provdeltagarna hade tillgång till handsprit och möjlighet att ha på sig munskydd om de ville ha det. Det stora bekymret har inte varit i skrivlokalerna utan rasterna som sker samtidigt och där vi fått säkerställa att det inte blir trångt i trappor och korridorer. Samtidigt är det upp till var och en att ta ansvar, säger Karin Cardell.

Möblering med avstånd

Enligt henne har vissa provlokaler haft fast möblemang och där har vissa platser varit avspärrade så det skapats avstånd mellan provskrivarna.

– Vissa lokaler har vi helt enkelt kunnat möblera om i så vi fått rätt avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet